Видео

Следно
Пушти пак
Откажи

Скопје - Со секое вдишување, ние полека умираме

  • 08.12.2019
  • 1149
  • 3
  • ЊТФ Интересно


Секоја зима, концентрацијата на отровни честички го достигнува врвот. Смогот од загадување е последица која е видлива за граѓаните кои живеат во Скопје. Во овој документарен филм се истражува причината поради која Скопје е еден од најзагадените градови во Европа.

Нееколошкото станбено греење (горење дрво и пластика) - се смета за еден од главните причинители на загадувањето за време на студените зими. Жителите се трудат да се стоплат покрај високите енергетски трошоци и лошата изолација на зградите од југословенската ера пред 90-тите години на минатиот век.

Многу жители се повеќе се фрустрираат од загадувањето и бараат акција и одговори зошто воздухот е токсичен за време на зимата во Скопје.

Коментари 0